Custom Search

7 Μαρ 2012

[Απόψεις]: Ε όχι και «Τσιπρέικο» το ΛΑ.Ο.Σ Άδωνι!.. Εσύ πήγες πιο αριστερά - ΝΔ. Όχι το ΛΑ.Ο.Σ!

Τελευταία έχω την εντύπωση πως ο Άδωνις συνδέει την απόφαση του ΌΧΙ του ΛΑ.Ο.Σ. με την Αριστερά, προσπαθώντας να ταυτίσει τους δύο χώρους ίσως ακολουθώντας πιστά της οδηγίες της «ανθελληνικής» ΝΔ του.

Υπάρχουν κάποια θέματα που θα ήθελα να σχολιάσω, στα οποία δίνει απαντήσεις ο κ. Άδωνις στο forum του. http://www.adonisgeorgiadis.gr/phpbb3/viewtopic.php?f=2&t=7678

Το πρώτο ερώτημα που ρωτάει κάποιος στο forum του είναι το εξής:
«Αν δεν περνουσε το μεσοπροθεσμο το καλοκαιρι του 2011, θα μας πετουσαν εξω απο το ευρω και την Ευρωπαικη ενωση ή οχι;»
Η απάντηση: «Όχι είχαμε χρόνο. Η επόμενη μας δόσις ήταν τον Δεκέμβριο, προλαβαίναμε να αλλάξουμε Κυβέρνησι. Τώρα το ομόλογο έληγε 20 Μαρτίου και ήδη είχαμε αλλάξει Κυβέρνησι.».
...
Επίσης παρακάτω λέει:
«Ναι το καλοκαίρι δεν θα χρεωκοπούσαμε, ήμασταν σίγουροι γι' αυτό και ψηφίσαμε όχι. Όπως και η Ν.Δ. Όταν αυτή η σιγουριά έφυγε και η ΝΔ άλλαξε στάσι και όλοι διότι πλέον έπρεπε ο καθένας να αναλάβη τις ευθύνες του!»..

Βέβαια αναρωτιέμαι. Το ΛΑ.Ο.Σ - και ο κ. Άδωνις - δεν είχαν καταψηφίσει όλα τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ, και στο Μνημονιο 1 και στο Μεσοπρόθεσμο τα περισσότερα, και γενικά δεν είχαν καταψηφίσει τα περισσότερα μέτρα που υλοποιούσαν τη Πολιτική ΠΑΣΟΚ;.. Ναι.. Υποθέτωντας ότι τα μέτρα αυτά εξαρτώταν 100% από το τότε ΛΑ.Ο.Σ - και Άδωνι, για να περάσουν, δεν θα είχε περάσει τίποτα (παρα μόνο ένα ~25%, όσων λίγων θετικών στήριξε το ΛΑ.Ο.Σ), και άρα θα είχαμε βγει εντελώς αναξιόπιστοι και άχρηστοι για τους εταίρους - περισσότερο απ' όσο βγήκαμε τώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι αν η ψήφος του ΛΑ.Ο.Σ ήταν 100% καθοριστικής σημασίας στα νομοσχέδια της πολιτικής ΠΑΣΟΚ από το 2010, οι πιθανότητες να βγούμε εκτός ΟΕ θα ήταν τεράστιες. Ποτέ όμως ο κ. Άδωνις, που τώρα κατηγορεί το ΛΑ.Ο.Σ για αλλαγή στροφής, δεν καταψήφιζε τα νομοσχέδια με το σκεπτικό πως η εν γένει καταψήφισή τους μειώνει την πιθανότητα παραμονής της Ελλάδας στην ΟΕ. Τα καταψήφιζε γιατί τα έβρισκε αναποτελεσματικά στην δεδομένη στιγμή τους, αγνοώντας το τι σημαίνει αυτό για τους ξένους. Αν τώρα εφαρμόστηκε το Μνημόνιο στο 50% - μόνο στα αρνητικά: φόρους και τις περικοπές - τότε θα είχε εφαρμοστεί στο 10% και σαφώς θα είχε βγει εντελώς εκτός των στόχων. Φανταστείτε πόσο πιο αναξιόπιστοι θα ήμασταν για τους εταίρους και τι θα σήμαινε αυτό - σαφής έξοδο ή πολύ σκληρότερους όρους, για τους οποίους τότε ο Άδωνις ως βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ δεν έδινε δεκάρα - γνωρίζοντας σαφώς ότι το τι καταψηφίζει πρακτικώς δεν έχει πρακτική σημασία - παρα μόνο πολιτική - αφού το ΠΑΣΟΚ πέρναγε ότι ήθελε... Εστίαζε λοιπόν φυσιολογικότατα στο κομμάτι: «διαφωνώ με το εκάστοτε νομοσχέδιο ασχέτων συνεπειών, σε σχέση με την όσο πιο δυνατή επιτυχημένη εφαρμογή του Μνημονίου και άρα παραμονής σε αυτό, που έχει η συνεχόμενη καταψήφιση νομοσχεδίων που φέρνει το ΠΑΣΟΚ, αφού η ψήφισή τους ή όχι δεν εξαρτάται πρακτικώς από μένα. Αντίθετα η διαφωνία μου με αυτά, δίνει το πολιτικό στίγμα και προωθεί εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες καταθέτω..».

Έτσι, πριν φτάσουμε λοιπόν στην κρίσιμη ψηφοφορία για το Μνημόνιο του '12, βλέπουμε το ΛΑ.Ο.Σ να κρατάει μια θέση η οποία ενώ δεν ήταν καθόλου αντιμνημονιακή (ως της Αριστεράς και του Σαμαρά το '10), είχε μέσα στοιχεία πολιτικής αντίδρασης επιλογής και σύνθεσης - καταψήφισης όσων σημείων διαφωνούσε, προσπάθεια συννενόησης μεταξύ των άλλων, συμμετοχή, προσπάθεια επιβολής θέσεων (βλ. κόκκινες γραμμές κτλ) και γενικότερα όλα αυτά τα στοιχεία για τα οποία επικροτούσαμε το ΛΑ.Ο.Σ, γνωρίζοντας όλοι πως το ΛΑ.Ο.Σ. είναι υπερ της παραμονής της ευρώπης και Μνημονίου Επι της Αρχής, αλλά όχι με τις συγκεκριμένες πολιτικές που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σε όλη αυτή την πολιτική συμμετοχή και σύνθεση που πραγματοποιούσε το ΛΑ.Ο.Σ κόντρα σε πολιτικές που άλλοι αποφάσιζαν, όταν ήρθε η ώρα του ΛΑ.Ο.Σ να συμβάλει ενεργά σε ότι ελάχιστο μπορούσε, αυτό έβαλε κάποιες κόκκινες γραμμές για την συμμετοχή του - γραμμές για να πιέσει ώστε να επιτευχθούν στην διαπραγμάτευση. Κι ενώ το ΛΑ.Ο.Σ έβαλε αυτές τις κόκκινες γραμμές στις οποίες όλοι πιστέψαμε, τι μαθαίνουμε από τον κ. Γεωργιάδη;
«Πρώτον όσο και να ψάξης δεν υπάρχει ούτε μία δήλωσίς μου πού να επαναλαμβάνη αυτές τις "κόκκινες" γραμμές. Η αίσθησίς μου ήταν ότι υπήρχαν ως έναν αναγκαίο πρόσχημα για να γίνη η στροφή εάν και εφ'όσον αποφασιζόταν.».. Δηλαδή ο κ. Γεωργιάδης πήγαινε σε διαπραγμάτευση, όχι με κόκκινες γραμμές και όρους, αλλά με προσχήματα! Δεν πίστεψε ποτέ σε αυτές τις κόκκινες γραμμές (υποκρισία;). Δεν το είπε ποτέ. Το κράτησε κρυφό για τον εαυτό του και το βγάζει τώρα, ή κι αν το είπε κάπου που δεν το είδε και κανείς πως διαφωνεί, δεν παραιτήθηκε αλλά παρέμεινε σε ένα κόμμα που έθεσε κόκκινες γραμμές στις οποίες αυτό πίστευε.

Κι εδώ είναι η διαφορά του ΛΑ.Ο.Σ. με τον κ. Άδωνι... Το ΛΑ.Ο.Σ έβαλε όρους και εφόσον είδε ότι δεν τηρήθηκαν, φορώντας παντελόνια αποσύρθηκε ακολουθώντας πιστά την μέχρι τότε κομματική του γραμμή υπό το πρίσμα πως «κάνουμε αυτό που πιστεύουμε και λέμε αντρίκια, υπο οποιοδήποτε κόστος και σαφώς υπο το πρίσμα πως δεν εξαρτάται το αποτέλεσμα 100% από εμάς, αφού εμείς δεν διαχειριστήκαμε 100% το πρόβλημα»... Η απόσυρση επίσης, δίνει κύρος κ εμπιστοσύνη στο ίδιο το κόμμα, για μελλοντικές του ενέργειες, σε ότι αφορά την τήρηση των κόκκινων γραμμών που θέτει... Ο Άδωνις, ενώ βρισκόταν σε μια ομάδα που είχε βάλει αυτούς τους όρους, ποτέ δεν τους πίστεψε - τους αξιοποίησε μόνο ως προσχήματα. Και δέχτηκε να καταπατηθούν, γιατί εν τέλη και ξαφνικά θεώρησε πως αυτός είναι 100% υπεύθυνος για την απόφαση (!!!)  (ενώ όταν καταψήφιζε π.χ. τα νομοσχέδια ΠΑΣΟΚ ήταν 100% ανεύθυνος σε σχέση πάντα με το ενδεχόμενο της χρεωκοπίας, κάνοντας πολιτική αντιπαράθεση κτλ - ως ανέφερα πιο πάνω). Σε αντίθεση με το ΛΑ.Ο.Σ που ήταν συνεπές σε ότι έλεγε και έκανε, ο Άδωνις εδώ έκανε κολοτούμπα κανονική την οποία μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει και από την φράση του: «Πήγαινε λοιπόν τώρα εσύ να επαινής τον Τσίπρα για την σταθερότητά του και άσε εμάς να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις και να σώσουμε την Ελλάδα.».. υπονοώντας σαφώς το ήδη αποδεικνυόμενο: πως αυτός και ο αρχηγός του Σαμαράς, δεν έχουν σταθερότητα αλλά παίρνουν τις δύσκολες αποφάσεις.... ... όμως: δύσκολες αποφάσεις χωρίς σταθερότητα = όλεθρος!... Επίσης η φράση: «να επαινής τον Τσίπρα» με την προηγούμενη φράση στο ίδιο άτομο: «Πες ότι θες ντε και καλά να ψηφίσης Λαός, δικαίωμά σου», δείχνει καθαρά το ότι ο κ. Άδωνις ταυτίζει πλέον το ΛΑ.Ο.Σ με την Αριστερά, αγνοώντας ότι το ΛΑ.Ο.Σ παρέμεινε σταθερό στις θέσεις του και αρχές του (εντελώς διαφορετικές με την Αριστερά!) όταν ο ίδιος ο Άδωνις ήταν μέσα, και πως αυτός ως παραδέχεται (εκ των πραγμάτων αλλά και εμμέσως) έκανε κολοτούμπα και έθετε, μέσω πολιτικώ μηχανισμών που ανήκε, «κόκκινες γραμμές» τι οποίες ποτέ δεν πίστευε.

Νομίζω γίνεται σαφές πλέον, ότι ο κ. Άδωνις έχει αρχίσει να επηρρεάζεται από την ΝΔ, και ενώ ο ίδιος έχει κάνει κωλοτούμπες - τις οποίες τις έχω δικαιολογήσει ως ένα βαθμό ως ανθρώπινες: π.χ. το ότι δεν είχε άλλο πολιτικό χώρο να πάει, οπότε πήγε με την ΝΔ (αν δεν υπήρχε ΝΔ θα πήγαινε με τη Μπακογιάννη κ.ο.) - αρχίζει και συσχετίζει το ΛΑ.Ο.Σ. με την Αριστερά και τον Τσίπρα. Κάτι τέτοια τον άκουσα να λέει εμμέσως και σε εκπομπή του, και αυτός είναι ο λόγος που γράφω αυτό το άρθρο. Γιατί πραγματικά το βρίσκω προσβλητικό και βλακώδες απ' αυτόν (αν όχι βαλτό!), να κατηγορεί το «Μνημονιακό ΛΑ.Ο.Σ.» 2 χρόνια τώρα με τόση λάπση που φάγαμε, ως «Τσιρπέικο», κάνοντας πως δεν καταλαβάινει ότι το ΛΑ.Ο.Σ. δεν είναι κόμμα των άκρων ούτε τις διάσπασης, αλλά της μέσης και της σύνθεσης - το κόμμα της ρίξης και ανατροπής, και ενώ ο ίδιος πρακτικώς άλλαξε στάση: από την μέση οδό της σύνθεσης στο στείρο «ναι σε όλα» - αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το ΛΑ.Ο.Σ έγινε «όχι σε όλα» γιατί έτσι βολεύει τον κ. Άδωνι και την γραμμή της ΝΔ του. Αν ο κ. Άδωνις αναγκάστηκε να πάει σε κόμμα της διάσπασης και της καταστροφής της χώρας, τουλάχιστον να μην κατηγορεί το ΛΑ.Ο.Σ με ανοησίες ακολουθώντας την γραμμή του νέου του ξεπεσμένου κόμματος.

Και θα κλείσω με το τελευταίο που γράφει ο κ. Άδωνις:
«Είναι κουραστικό να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια σαν να είμαστε αυτιστικοί! Η Ουγγαρία παρακαλά για 2,5 δις και δεν ασχολείται κανένας μαζί της και εμάς μας έδωσαν 300 δις. Γιατί; από αγάπη; όχι! Επειδή μέτρησαν ότι η χρεωκοπία μας θα τους κόστιζε περισσότερο. Εάν μέτραγαν ότι θα τους κόστιζε λιγότερο τώρα θα ήμασταν Ουγγαρία! Αλλά για να τα πάρουμε τα λεφτά κάτι πρέπει να κάνουμε και μεις. Αυτό το κάτι περιγράφεται στο Μνημόνιο! Έλεος!»

Ακριβώς κ. Άδωνι. Μόνος σας λοιπόν το λέτε: πως μπορούσαμε να διεκδικίσουμε κι άλλα, αντί να κατεβάσουμε τα παντελόνια (κόκκινες γραμμές) - γιατί η χρεωκοπία μας θα τους κόστιζε περισσότερο... 300 δις μας δίνουν, ενώ η Ουγγαρία δεν βρίσκει 2.5!.. Λέτε να τους πείραζε αν απαιτούσαμε να εφαρμοστούν οι «κόκκινες γραμμές» του ΛΑ.Ο.Σ;.. Λέτε ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου, δεν θα έβγαζαν να αναγκαστικό δάνειο π.χ. για να πληρώσουμε τα ομόλογα;... 300 δις δίνουν!...

Από εκεί και πέρα, όντως πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε. Αλλά όχι και να συγκρίνετε το ΛΑ.Ο.Σ - με το τόσο αγώνα και λάσπη που έφαγε όλα αυτά τα χρόνια, και δη μάλιστα τα τελευταία κάνοντας το σωστό, συμμετέχοντας, πιέζοντας κτλ - με το Τσίπρα και την Αριστερά, επειδή πήγατε εσείς στους γελοίους τους ΝΔτες μη έχοντας άλλη λύση!.. Λίγο σεβασμό παρακάλω....

Υσ. Σαφώς στο άρθρο πουθενά δεν υπονοώ, πως επειδή πέρναγε το Μνημόνιο 2 έπρεπε κάποιος να πει όχι (πολιτικάντικη λογική Σαμαρά στον οποίο προσχώρησε ο Αδωνις και τώρα φαίνεται αξιοποιεί τα πολιτικάντικα τεχνάσματα του Αρχηγού του κατά του ΛΑ.Ο.Σ: http://youtu.be/HsTYLRspN_Q?t=11m59s ). Λέω σαφώς πως κάποιος παίρνει θέση όχι θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά από αυτόν, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους από το ποιός αποφασίζει για το εκάστοτε δίλημμα, τι θέσεις έχει αυτός, τι κρίνει και εκτιμά είναι καλύτερο για την δεδομένη στιγμή βάση όλων των γνώσεων που έχει κτλ. Γιατί ακόμα και σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις σου, αφήνεις το στίγμα σου στην ιστορία. Δεν μπορείς π.χ. από την μια να θέτεις όρους, και μετά να τους αναιρείς: γιατί τότε δεν είσαι καν άξιος εμπιστοσύνης για να κυβερνήσεις, πόσο μάλιστα σε πολύ δύσκολες στιγμές και καιρούς...