Custom Search

21 Δεκ 2011

[Απόψεις]: Τα «Νέα» μέτρα και το ΛΑ.Ο.Σ...

Παρακάτω παραθέτω απαντήσεις που έδωσα στο fb, ως προς το αν τα «Νέα» μέτρα παραβιάζουν όρο του ΛΑ.Ο.Σ. για συμμετοχή του στη κυβέρνηση, για το πως αντιλαμβάνομαι και εκτιμώ εγώ τα πράγματα, απ' όσα έχω ακούσει:

«Το ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισε κατά του μεσοπρόθεσμου, με ποιό σκεπτικό; Ότι δεν εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση γιατί πιστεύει πως όλα τα μέτρα θα πάνε τζάμπα, και όχι γιατί δεν ήθελε την χρηματοδότηση που παρείχε το μεσοπρόθεσμο. Τα χρήματα ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ... Τώρα η κυβέρνηση έχει αλλάξει. Τα δε μέτρα, δεν αφορούν το μεσοπρόθεσμο, αλλά τις αποφάσεις της συμφωνίας της 26 Οκτ. απ' όσο έχω καταλάβει. Αν δεν τα υλοποιήσουμε χάνουμε την χρηματοδότηση.

Ο κόσμος λοιπόν πρέπει να καταλάβει, ότι το ζήτημα δεν είναι Μέτρα ή Χρεοκοπία, αλλά Μέτρα ΜΕ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ή Χρεοκοπία. Το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα έπαιρνε Μέτρα ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ Κ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ διαλύοντας την χώρα και χωρίς να μπορεί κανείς να το σταματήσει.

Το ΛΑ.Ο.Σ. λοιπόν ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ - ΑΠΑΙΤΗΣΕ Κ ΠΕΤΥΧΕ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ότι μπορούσε να πετύχει), και μέσα από αυτή την επιτυχία ΕΘΕΣΕ ΟΡΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ (αποχώρηση αν δεν τηρηθούν οι όροι) ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, όπου ένας από αυτούς τους όρους ήταν Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΝΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.

Αυτό το επαναλαμβάνει συνεχώς, και δη μάλιστα πρόσφατα στο συνέδριο με τους ξένους που μίλησε. Με αυτό το τρόπο, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην Κυβέρνηση - εξουσία - με τρόπο «εκβιασμού», ΠΙΕΖΕΙ ΩΣΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ. Και Πιέζει χωρίς ΝΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ήδη παρμένες αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν στο σταμάτημα της οικονομικής στήριξης και άρα στην Χρεοκοπία την οποία προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Αν λοιπόν οι πολίτες πραγματικά θέλουν να ασχοληθούν κ να καταλάβουν, θα πρέπει να αναγνωρίσουν την επιτυχημένη προσπάθεια του ΛΑ.Ο.Σ., σε διπλωματικές κινήσεις με άσκηση εξουσίας, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο πτώχευσης αλλά και να υπάρξει διπλωματική κ κυβερνητική πίεση ώστε να μην ληφθούν νέα μέτρα.... Όποιος μένει απλά στο γιατί ψήφισε το Μνημόνιο, γιατί δεν ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο, και γιατί δεν παραιτείτε τώρα.. ε.. αυτός ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΑ κ τις ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΑ.Ο.Σ, και βλέπει τα πράγματα τόσο απλουστευμένα, όσο ένα παιδί του νηπιαγωγείου... Αν θέλει να τα βλέπει έτσι, ας μην ξαναψηφίσει λαός... να ψηφίσει Αριστερά και να αποδεχτεί με χαρά τις συνέπειες. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τις νταντάδες σε όποιον δεν καταλαβαίνει ενώ η χώρα χάνεται...»


«‎... Η συμφωνία της 26ης είχε κλείσει στις 26 Οκτ. Με βάση αυτή την συμφωνία, που διαπραγματεύτηκε ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, για να έχουν την οικονομική στήριξη και για να μην χρεωκοπήσουμε πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα ΩΣ ΤΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.... Μετά την δημιουργία της Νέας Κυβέρνησης, ήρθε ο Προϋπολογισμός ο οποίος μέσα εμπεριείχε τα νέα αυτά μέτρα, ως αποφασίστηκαν από τις 26 Οκτ.. Αν καταψηφιζόταν ο Προϋπολογισμός, τότε κατέρρεε και η συμφωνία της 26ης, οπότε έπαβε η χρηματοδότηση, οπότε χρεοκοπούσαμε... Άρα ο Προϋπολογισμός πέρασε.

Τώρα έρχονται τα νομοσχέδια που υλοποιούν τον προϋπολογισμό. Με την ίδια λογική, αν δεν περάσουν, τότε καταργείται ο προϋπολογισμός, οπότε δεν πετυχαίνεται η συμφωνία της 26ης, οπότε κόβεται η χρηματοδότηση, οπότε χρεοκοπούμε.

Το ΛΑ.Ο.Σ. όταν μπήκε στην κυβέρνηση, δεν είπε όχι σε Νομοσχέδια που να υλοποιούν μέτρα περικοπών, αλλά όχι σε ΝΕΕΣ περικοπές, εμμέσως πλην σαφώς υπονοώντας ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ... Δεν είπε, πως μπαίνει στην κυβέρνηση με όρο του να ακυρωθούν τα όσα συμφωνήθηκαν στις 26, τα οποία υλοποιούνται σήμερα ως νομοσχέδια... Εκεί είναι η διαφορά.

Εγώ απ' ότι έχω καταλάβει, αν υπάρξει νέα συμφωνία, ή αναθεώρηση, όπου θα ζητούνται νέα μέτρα, το ΛΑ.Ο.Σ. θα πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση, οπότε θα πάμε σε εκλογές. Και το μόνο που δεν θα θέλουν οι δανειστές θα είναι εκλογές που θα οδηγήσουν σε αστάθεια οπότε πάνε τα λεφτάκια τους. Οπότε, και μόνο αυτός ο όρος που έβαλε το ΛΑ.Ο.Σ., είναι ένα δυνατό χαρτί που κάνει τους δανειστές να το σκέφτονται πολύ σοβαρά, για το αν θα πρέπει να βάλουν νέα μέτρα περικοπών σε επόμενες διαπραγματεύσεις-συμφωνίες. Απ' την άλλη αν πάμε σε εκλογές, τότε χάνουμε κι αυτό το χαρτί, οπότε οι δανειστές μπορούν να ζητάνε ότι θέλουν. Γι' αυτό και καταλαβαίνω το γιατί αυτή η κυβέρνηση - ή καλύτερα εαν αναθεωρηθεί ώστε να φύγουν οι άχρηστοι από μέσα - πρέπει να ολοκληρώσει την θητεία. Γιατί και μόνο οι εκλογές είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής το οποίο επηρεάζει τους δανειστές και τους βάζει σε ρίσκο, με αποτέλεσμα να μπορούμε - ως ένα βαθμο - να τους εκβιάζουμε στο να μην μας πατάνε στο λαιμό.

Πρακτικώς, Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο, 26έκτη κτλ, είναι όλα αναθεωρημένες συμφωνίες που ανήκουν στον μηχανισμό στήριξης. Απλά η τελευταία συμφωνία - ως προσαρμοσμένη/αναθεωρημένη στην πιο πρόσφατη πραγματικότητα - υπερτερεί των προηγουμένων.
»