Custom Search

31 Οκτ 2011

[Απόψεις]: Το αντίδοτο σε ένα πιθανό Δημοψήφισμα διχασμού, είναι μόνο... η ειλικρινής απάντηση!

Με αφορμή την ανακοίνωση Παπανδρέου περί Δημοψηφίσματος, παραθέτω μια απάντηση στην παρακάτω τοποθέτηση:


Τοποθέτηση:
«Ο άνθρωπος είναι περισσότερο επικίνδυνος απ'ότι τον υπολογίζαμε .Ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα κ θέλει να κατακρημνίσει την χώρα για να πει μετά, εγώ δεν φταίω, ο λαός αποφάσισε...θέλει να βγάλει την ουρά του απ'έξω,αντί να παραιτηθεί τώρα κ να πάμε σε εκλογές!»

Απάντηση:
«Το "δεν φταίω εγώ" θα είναι δικαιολογία μόνο για τον εαυτό του.. Όπως ακριβώς και τα όσα έλεγε μέχρι τώρα, ότι δηλαδή είναι εκλεγμένη κυβέρνηση άρα κάνει ότι θέλει!...  ... Αυτός λοιπόν μπορεί να το λέει, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει και ούτε και θα τον πιστεύει... Όταν με το καλό έρθει η ώρα του, αυτή η δικαιολογία δεν θα έχει καμία σημασία για κανέναν, πέρα από το δικό του αρρωστημένο μυαλό.


Παρακάτω κάνω απλά μια ιδεολογική θεωρητική τοποθέτηση κ γι' αυτό θα αγνοήσω τις πραγματικές συνέπειες του δημοψηφίσματος μέχρι αυτό να γίνει.


Το όλο ζήτημα είναι ότι και η Αριστερά, ένα πιθανό όχι - το οποίο δεν θα είναι αναγκαστικά όχι προς το ευρώ ή την δραχμή αλλά όχι προς τον ίδιο τον παπανδρέου - θα το εκλάβει σαφώς ως όχι προς το ευρώ άρα υπερ της πτώχευσης και έξοδο στη δραχμή.(συνήθης λογική ανθρώπου: να απαντά όχι σε αυτό που τον ρωτάνε, αλλά σε αυτό που νομίζει πως τον ρωτάνε - και αντιστοίχως να καταλαβαίνει όχι αυτό που του λένε, αλλά αυτό που θέλει να πιστεύει πως του λένε. Επομένως άλλα λένε και άλλα κάνουν!).


Επειδή ακριβώς είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, νομίζω το πιο σωστό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να αγνοήσει το ποιός θα επωφεληθεί από την εκάστοτε απάντηση, και να απαντήσει στην συγκεκριμένη ερώτηση βάση του τι θέλει.


Αν π.χ. το ερώτημα είναι "Να μείνουμε στην Ευρώπη;". Η απάντησή μου θα είναι ΝΑΙ. Το πως θα μείνουμε σαφώς είναι άλλο θέμα κ ερώτημα. Αν το ερώτημα είναι "Να μείνουμε στην ευρώπη με τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης;" - από την στιγμή που θα διαφωνώ κ με έναν έστω όρο θα είναι ΟΧΙ. Αν το ερώτημα επίσης είναι "Να μείνουμε στην Ευρώπη με τον Παπανδρέου Πρωθυπουργό";.. Η απάντηση θα είναι επίσης ΟΧΙ... Με αυτό το σκεπτικό, εμείς είμαστε ειλικρινείς. Αν ο άλλος (παπανδρέου ή αριστερά) αξιοποιήσουν τις απαντήσεις και τις προσαρμόσουν σε δικά τους ερωτήματα πχ: "ΝΑΙ στο Ευρώ = ναι στο ΠΑΣΟΚ", τότε σαφώς θα είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την σκόπιμη παρανόηση του ερωτήματος. Αν αντίθετα ο λαός δεν απαντήσει στο εκάστοτε ερώτημα ειλικρινά - ως προς αυτό που το ίδιο το ερώτημα ρωτά, και όχι ως προς αυτό που φαίνεται πως κάποιοι θα εκμεταλλευτούν - τότε και ο ίδιος ο λαός θα φέρει ευθύνη για την παρανόηση του ερωτήματος, συνεπώς ο καθένας να νομιμοποείται να μεταφράζει την εκάστοτε απάντηση όπως αυτός επιθυμεί, ταυτίζοντας το "ΝΑΙ στην Ευρώπη" με το "ΝΑΙ στον Παπανδρέου" και το "ΟΧΙ στην Ευρώπη" με το "ΝΑΙ στην Αριστερά (ΚΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ κτλ)".


Από τις πρώτες γνώμες φυσικά που άκουσα, η απάντηση ήταν "ΟΧΙ" γιατί έτσι θα νομιμοποιηθεί κ ο Παπανδρέου. Ίδια ήταν και η δική μου πρώτη αντίδραση με την επιφύλαξη πως δεν ξέρουμε πως θα τεθεί το ερώτημα... Αναρωτιέμαι λοιπόν αν στο ερώτημα: "Να μείνουμε στην Ευρώπη;" πούμε "ΟΧΙ" μόνο και μόνο για να μην νομιμοποιήσουμε τον Παπανδρέου, τότε θα βγούμε αυτό το Ευρώ (με ότι συνέπειες έχει αυτό), αλλά και πάλι τον Παπανδρέου θα έχουμε πρωθυπουργό, ο οποίος με την δικαιολογία ότι ο λαός αποφάσισε θα θεωρεί πως είναι και Δημοκράτης και πως πραγματικά νοιάζεται για τον λαό (ποιός άλλος έχει κάνει δημοψήφισμα άλλωστε τόσα χρόνια;), θα συνεχίσει να αυτο-νομιμοποιείται!.. Μόνο που τότε θα έχει νομιμοποιηθεί πλέον και όλη η «Αριστερά»... Ακούγοντας μάλιστα το ότι η Ευρώπη θέλει να μας ξεφορτωθεί (http://www.youtube.com/watch?v=LOkfoyRbvEo), πληροφορία που επιβεβαιώνεται και από άλλες πλευρές εκτός Άδωνι (βλ. Καζάκης -εντελώς αντίθετη πλευρά, ίδια επιβεβαίωση- κ.α.!), ο Ιανουάριος είναι πολύ σωστή ημερομηνία για να το κάνουν - βάζοντας τον ίδιο τον λαό πάνω στην αγανάκτησή του να αποφασίσει να βγει... Επειδή λοιπόν υπάρχουν πολλές πιθανές καταστάσεις από το εκάστοτε ερώτημα, πιστεύω πως για να έχουμε την συνείδησή μας τουλάχιστον ήσυχη κ καθαρή κ να μπορούμε μεθαύριο να υπερασπιστούμε την απόφασή μας, θα πρέπει να ψηφίσουμε με ειλικρίνια ως προς το εκάστοτε ερώτημα που θα τεθεί, και όχι με το πως προβλέπουμε ότι ίσως θα αξιοποιηθεί η απάντησή μας.»