Custom Search

5 Σεπ 2011

[Ενημέρωση]: Η Κατάληψη Δημοσίων κτηρίων και προτροπή σε απείθεια κατά των νόμων είναι Έγκλημα.. Ενημερώστε έναν εισαγγελέα να κάνει την δουλειά του!

Απόφαση ΆΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, 297/2010:
http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=HOSXR9YSARLZSA6Q6EB4TAGKZH1NIR&apof=297_2010


«Κατά το άρθρο 23 παρ. 1 του Α.Ν. 1539/1938, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2 του Ν. 263/1968, "ο αυτογνωμόνως επιλαμβανόμενος οιουδήποτε δημοσίου κτήματος, ευρισκομένου αναμφισβητήτως υπό την κατοχή του Δημοσίου, τιμωρείται διωκόμενος αυτεπαγγέλτως δια φυλακίσεως τουλάχιστον εξ (6) μηνών και χρηματικής ποινής τουλάχιστον 100.000 δραχμών". Από τη διάταξη αυτή συνάγεται ότι για την πραγμάτωση του ανωτέρω εγκλήματος απαιτείται: α) αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου κτήματος, β) το κτήμα να τελεί υπό την αναμφισβήτητη κατοχή του Δημοσίου και γ) η κατάληψη να έγινε εν γνώσει του δράστη, αρκούντος και του ενδεχόμενου δόλου, ότι πρόκειται για δημόσιο κτήμα και ότι ανήκει στην αναμφισβήτητη κατοχή του Δημοσίου.»


Περίληψη:
«Αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου κτήματος κατ' εξακολούθηση (άρθρ. 23 § 1 ΑΝ 1539/1938). Στοιχεία του εγκλήματος. Ορθή και αιτιολογημένη καταδίκη για το ανωτέρω έγκλημα του κατηγορουμένου. Απορρίπτεται η αίτηση αναιρέσεως.»Τι γίνεται με όσους παρακινούν και προτρέπουν σε καταλήψεις;«Ποινικό Δίκαιο:
Κεφάλαιο ΙΙΙ, Απόπειρα και Συμμετοχή

Άρθρο 46:
Ηθικός αυτουργός και άμεσος συνεργός:
1. Με την ποινή του αυτουργού τιμωρείται επίσης:
α) όποιος με πρόθεση προκάλεσε σε άλλον την απόφαση να εκτελέσει την άδικη πράξη που διέπραξε
β) όποιος με πρόθεση παρέσχε άμεση συνδρομή στο δράστη κατά τη διάρκεια αυτής της πράξης και στην εκτέλεση της κύριας πράξης.
2. Όποιος με πρόθεση προκάλεσε σε άλλον την απόφαση να τελέσει κάποιο έγκλημα, με μοναδικό σκοπό να τον καταλάβει ενώ αποπειράται να τελέσει το έγκλημα ή ενώ επιχειρεί  αξιόποινη προπαρασκευαστική του πράξη και με την θέληση να τον ανακόψει από την αποπεράτωση του εγκλήματος, τιμωρείται με την ποινή του αυτουργού μειωμένη στο μισό.»


Και κάτι ακόμα.
Στον Ποινικό Κώδικα διάβαζουμε:

«ΕΚΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΕΠΙΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣΆρθρο 183 Διέγερση
Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει δημόσια σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.
Άρθρο 184
Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.
Άρθρο 185
Όποιος εγκωμιάζει δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο έγκλημα που διαπράχθηκε και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.

[....] »


Τώρα δείτε μήνυμα το οποίο ήρθε στις ανακοινώσεις του Παν/μίου Πατρών!
http://dipakpatras.wordpress.com
(Σημ. Από τους συνδέσμους φαίνεται άμεση σχέση με το Π.Α.ΜΕ. - άρα με το ΚΚΕ).


Τμήμα αυτού του κειμένου δίνεται εδώ με τίτλο:
«ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ»


«Η ΔΗΠΑΚ δηλώνει για μια ακόμα φορά την πλήρη αντίθεσή της στο νέο νόμο πλαίσιο και καλεί τα μέλη ΔΕΠ/ΕΠ να αντιπαρατεθούν στη νέα λαίλαπα. Να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ που θα είναι η ταφόπλακα του δημόσιου – δωρεάν πανεπιστήμιου.

  • Καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ, ΕΠ/ΤΕΙ, εκτάκτων ΤΕΙ να καταδικάσουν το νόμο και να αποφασίσουν ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί.
  • Καλεί τους συναδέλφους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, τους φοιτητές, να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες υλοποίησης του νόμου.
  • Καλεί συγκλήτους πανεπιστημίων, συνελεύσεις ΤΕΙ να καταδικάσουν το νόμο και μη προχωρήσουν στις διαδικασίες εκλογής Διοικητικών Συμβουλίων.
  • Παράλληλα, τα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων να μη προχωρήσουν ζητήματα, όπως περικοπές προγραμμάτων σπουδών, διαγραφές φοιτητών, περιστολή φοιτητικής μέριμνάς. Να απαιτήσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, με άμεσο αίτημα την κάλυψη όλων των θέσεων των συμβασιούχων ΠΔ 407/80 και εκτάκτων ΤΕΙ.
  • Καλεί τους συλλόγους να πάρουν αποφάσεις απεργίας για την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη και συμμετοχής στα συλλαλητήρια φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων, που οργανώνονται την ημέρα αυτή.
  • Καλεί τους συλλόγους να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια με αφορμή τη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ
  • Καλεί τους εργαζομένους, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, να παλέψουν μέσα από τους μαζικούς τους φορείς για να αποκρουστούν τα νέα αντιδραστικά μέτρα. Να συνενωθούν σε ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο που δεν θα βάζει μόνον εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά θα γίνει δύναμη αντεπίθεσης και ανατροπής.»
Για του λόγου το αληθές πως στάλθηκε στις ανακοινώσεις του Πανεπιστημίου μας δείτε screenshot:
Για να πάμε στην εφαρμογή του νόμου τώρα.

Σε ερώτηση που έκανα σε δικηγόρο, για το ποιός είναι υπεύθυνος για να γίνει δίωξη κάποιου ο οποίος παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα, μου απάντησε ότι υπεύθυνος είναι ο Εισαγγελέας με οποιοδήποτε τρόπο το μάθει.


Υπάρχει άραγε κανείς να ενημερώσει έναν εισαγγελέα, για να... κάνει την δουλειά του;