Custom Search

22 Ιαν 2011

[Απόψεις]: Η Κάρτα Πολίτη και οι χαζοδικαιολογίες του ΠΑΣΟΚ για να την επιβάλλει.

Δείτε το παρακάτω βίντεο.


Θα σταθώ στην δευτερολογία κυρίως, που δίνονται τελικές απαντήσεις, μετά από το 8:30' στο βίντεο.

Θέσεις κατά της Κάρτας:

1. Σκέλος Τεχνικό και ασφάλεια:

Η τεχνολογία σήμερα δεν παρέχει 100% ψηφιακή ασφάλεια. Παραδείγματα: Wiki leaks, Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ΗΠΑ, Κολοσσιαίες τράπεζες που τα απόρρητα τους βγαίνουν στην δημοσιότητα, στην Γερμανία έχει δοθεί εντολή να μην την χρησιμοποιούν οι διπλωμάτες για λόγους ασφαλείας κτλ.

Γενικώς, αφού η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται, οποιοδήποτε σύστημα θεωρείται σήμερα ασφαλές, σε 5-10 χρόνια θα είναι μη ασφαλές, αν δεν αναβαθμίζεται.

Επίσης, κάθε τι ηλεκτρονικό από έναν ικανό hacker σπάει. Να προσθέσω εδώ πως όχι μόνο σπάει, αλλά και υποκλέπτεται, αφού η ηλεκτρονική ασφάλειά της Κάρτας, δεν εξαρτάται μόνο από το ψηφιακό και λογισμικό της σύστημα, αλλά κυρίως τον τρόπο χρήσης που της κάνει ο κάτοχός της, ο οποίος είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Άρα, ασφάλεια 100% - όπως ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ - δεν υπάρχει. Και όχι μόνο λόγο υλοποίησης της Κάρτας - που γι' αυτό έχει ευθύνη η κυβέρνηση - αλλά κυρίως λόγο τρόπου χρήσης της κάρτας, όπου εκεί η ευθύνη βαραίνει και τον μη ενημερωμένο/εξοικειωμένο πολίτη.

2. Πρόκληση στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Χριστιανών.

Μια πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου, για τον Α ή Β λόγο, δεν θέλει την Κάρτα. Έχει το δικαίωμα το ΠΑΣΟΚ να την επιβάλει, για τους δικούς του λόγους; Στην Δημοκρατία, ο λαός δεν αποφασίζει πως θα ζήσει; Αν ο λαός της Ελλάδος δεν θέλει την κάρτα, τότε γιατί πρέπει η κυβέρνησή του να την επιβάλλει υποχρεωτικά; Ας την βάλει προαιρετικά, και αν ο λαός πειστεί ότι δεν υπάρχει θέμα, με τον καιρό θα την δεχτεί. Γιατί πρέπει τώρα, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, να "σπάσει αυγά" για να επιβάλλει κάτι το οποίο προκαλεί και τα αισθήματα του κόσμου και διεγείρει σοβαρά θέματα ασφαλείας;

...

Και τώρα ας ακούσουμε τις χαζοδικαιολογίες του ΠΑΣΟΚ.

Αναπτύσει ο κ. Ραγκούσης το εξής σκεπτικό (12:54).
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το οποίο θέτετε δεν αφορά μόνο την κάρτα του πολίτη [σσ. ψηφιακή ασφάλεια δεδομένων]. Αφορά το σύνολο των ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων, της χώρας, του κόσμου, που ήδη υπάρχουν ή που θα υπάρξουν στο μέλλον. Αν κανείς ακολουθήσει την λογική σας κ. Γεωργιάδη, τότε δεν πρέπει να πει μόνο όχι στην Κάρτα του Πολίτη, για λόγους ασφάλειας, πρέπει να πει όχι σε οτιδήποτε ηλεκτρονικό. Πρέπει να πει όχι στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πρέπει να πει όχι στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του Πολίτη.»

Τι μας λέει ο κ. Υπουργός δηλαδή; Πως αντί να μας απασχολεί το γεγονός, ότι 100% ασφάλεια (η πολύ υψηλή ασφάλεια) προσωπικών δεδομένων, με τα ψηφιακά συστήματα, δεν υπάρχει και επομένως η Κάρτα του Πολίτη, επειδή διαχειρίζεται τέτοια προσωπικά δεδομένα ασφαλείας, δεν θα έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία γι' αυτό το λόγο, θα πρέπει να μας απασχολεί το γεγονός, πως αφού τα ψηφιακά συστήματα δεν εγγυώνται την ασφάλεια δεδομένων το να αρνηθούμε την Κάρτα του Πολίτη είναι αντίστοιχο με τα αρνηθούμε όλα τα άλλα συστήματα, και άρα αν αρνηθούμε την Κάρτα του Πολίτη θα πρέπει να αρνηθούμε και όλα τα άλλα συστήματα.

Με άλλα λόγια, ο κ. Υπουργός, υποβιβάζει το θέμα της Κάρτας του Πολίτη, σε ένα συνηθισμένο μέσο χαμηλής ασφάλειας, και μας προτρέπει, όπως χρησιμοποιούμε άλλα ηλεκτρονικά μέσα, τα οποία όμως είναι προαιρετικά και τα χρησιμοποιεί ένα πολύ μικρό μέρος των Ελλήνων, έτσι να χρησιμοποιούμε και μάλιστα υποχρεωτικά και την κάρτα του πολίτη, όλοι οι Έλληνες.

Με πιο απλά λόγια; Ο Υπουργός, μπαίνει στο λογισμό να συγκρίνει δύο ανόμοια πράγματα (Κάρτα Πολίτη: ΠΛΗΡΗΣ Προσωπικά δεδομένα υψηλής ασφαλείας, υποχρεωτική, για όλους τους πολίτες, μεταφέρσιμη σε μορφή chip, και Ηλεκτρονικά συστήματα: Κάποια μόνο προσωπικά δεδομένα, μέσης ασφάλειας, προαιρετική, για όσους ενδιαφέρονται να τα χρησιμοποιήσουν, κυρίως χρήση από σταθερά/ήμισταθερά συστήματα (υπολογιστές/laptops) για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου) για να ισχυροποιήσει την άποψή του. Δεν ξέρω όμως βέβαια, αν κατάλαβε το τι χαζομάρα κατ' ουσίαν είπε.

Αντί λοιπόν να ακολουθήσει την αυτονόητη λογική: Αφού η ψηφιακή τεχνολογία σήμερα έχει προβλήματα ασφαλείας, ας την χρησιμοποιούμε προαιρετικά σε θέματα που απλά βοηθάνε την ζωή μας, αλλά δεν την κάνουν να εξαρτάται από αυτή,  ο Υπουργός ακολουθεί την μωρή λογική: Αν δεν θέλουμε να αξιοποιήσουμε την προβληματική και μη ασφαλής ψηφιακή τεχνολογία υποχρεωτικά σε βασικά σημεία από τα οποία εξαρτάται η ζωή μας και η ασφάλειά μας, τότε γιατί την χρησιμοποιούμε προαιρετικά σε κάποια θέματα που απλώς μας την καλυτερεύουν;
- Μόνο παιδάκι του δημοτικού θα μπορούσε να σκεφτεί έτσι. Κι όμως, το είδαμε στην βουλή!

Και για να είμαι πιο σαφής, το να πει κάποιος "ΟΧΙ" στην Κάρτα του Πολίτη, όπου θα περιέχει ψηφιακά τα προσωπικά του δεδομένα, τα οποία θα τα έχει πάνω του - και συνεπώς υπεύθυνος για την διαφύλαξή τους θα είναι μόνο αυτός, σε αντίθεση με το τώρα, όπου για τα δεδομένα μας είναι υπεύθυνα εξειδικευμένα κέντρα διαχείρισης (π.χ. εφορία κτλ) - δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πει ναι, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπου δηλώνει πρακτικώς το e-mail του (και την ip του) σε έναν κρατικό μηχανισμό (φυσιολογικά) και λέει την άποψή του (π.χ. ηλεκτρονική διακυβέρνηση).Με τέτοιους «έξυπνους» (πολιτικάντιδες - που απλά λένε για να πουν κάτι, και να περάσουν αυτό που θέλουν) Υπουργούς δεν θα πάμε και πολύ μακριά...

Στο δεύτερο σκέλος, μας αναφέρει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα, και λέει ότι εφόσον δεν περιέχει το 666 η εκκλησία δεν έχει πρόβλημα. Είναι όμως έτσι;

Εγώ βρήκα 2 ανακοινώσεις που δείχνουν τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου για την Κάρτα Πολίτη:

Ανακοίνωση 1: Διαβάζουμε το ενδιαφέρος κείμενο: «Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος ἐκφράζει ὁμοφώνως τὴν ἀνησυχίαν αὐτῆς διὰ τὸ γεγονός ὅτι, ἐνῷ μὲν δὲν τίθεται ἐπὶ τοῦ παρόντος κίνδυνος ἀπωλείας τῆς χαριτος τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί ἀποδοχῆς τῆς «σφραγῖδος τοῦ θηρίου», ὑφίσταται σοβαρότατος κίνδυνος περιστολῆς τῶν ἀτομικῶν μας ἐλευθεριῶν.»

Ανακοίνωση 2
«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζητήσασα και πάλι το θέμα της «Κάρτας του Πολίτη», με αφορμή το κείμενο που αναρτήθηκε προς «δημόσια διαβούλευση για την βέλτιστη αξιοποίηση της Κάρτας του Πολίτη» στο δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανακοινώνει ότι:

α. Εκ του περιεχομένου του κειμένου διαπιστώνεται ασάφεια, αντίφαση και σύγχυση.
β. Η Εκκλησία σέβεται το ανεπανάληπτο του προσώπου του ανθρώπου και την θεόσδοτη ελευθερία του.
γ. Το ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορεί να απογυμνωθεί από την αξιοπρέπεια και τα χαρακτηριστικά του.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων η Εκκλησία δηλώνει την επιφύλαξή της επί του θέματος, το οποίο θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον, αναμένοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την τελική τοποθέτησή Της.

Δηλώνει δε ότι, εν τω μεταξύ θα παρεμβαίνει, οσάκις κρίνει τούτο σκόπιμο, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής».

Οι Άγιοι Πατέρες, δηλαδή, στέλνουν το «μήνυμα» ότι ΘΑ αντιδράσουν, αλλά αφού ΠΡΩΤΑ έχουν στα χέρια τους το τελικό νομοσχέδιο.

Συμπέρασμα πρώτο: Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εσωτερικών ότι η Εκκλησία θα λάβει πρώτη το κείμενο του νομοσχεδίου για να εκφράσει τις αντιρρήσεις της κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και ούτε πρόκειται να γίνει.

Συμπέρασμα δεύτερο: Η Εκκλησία όντως «θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον» τις εξελίξεις. Άλλωστε έχει αποδείξει ότι δεν νυστάζει ποτέ, κοιμάται απευθείας τον ύπνο του δικαίου!

Συμπέρασμα τρίτο (και φαρμακερό): Ο πρόδρομος της κάρτας του πολίτη, η φοροκάρτα, μπαίνει από τον επόμενο μήνα στις ζωές μας χωρίς να ανοίξει μύτη. Το ίδιο θα συμβεί και με την κάρτα. Σύντομα θα ψηφιστεί και οι ανύστακτοι ακόμη θα κοιμούνται…

Από τις δύο παραπάνω ανακοινώσεις, βγαίνει το συμπέρασμα, ότι η εκκλησία δεν ενδιαφέρεται τόσο για την αναγραφή του 666, αλλά για την περιστολή των ατομικών μας ελευθεριών, οι οποίες θα προκληθούν από την κάρτα. Αναμένει δε το τελικό κείμενο για να αποφανθεί, γιατί σίγουρα, το θέμα δεν είναι η ίδια η Κάρτα του Πολίτη αν θα είναι ψηφιακή ή όχι, αλλά το τι προσωπικά δεδομένα θα περιέχει.

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση που βρήκα είναι εδώ:
Ανακοίνωση 2011:  Όπου το σημαντικό σκέλος είναι το:

«3. Από την πλευρά των Μελών των Συνοδικών Επιτροπών τονίσθηκε, ότι η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να διαφυλάττει την ελευθερία του προσώπου και να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της πίστεως. Γι' αυτό :
α) Η "Κάρτα του Πολίτη" δεν πρέπει να περιέχει κατ' ουδένα τρόπο εμφανή η αφανή τον αριθμό "666"
β) Επίσης κατ' ουδένα τρόπο πρέπει με αυτή να παραβιάζονται οι προσωπικές ελευθερίες.»

Είναι φανερό ότι η Ιερά Σύνοδος δεν νοιάζεται μόνο για το 666 - ως λέει ο Υπουργός - αλλά και για την μη παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών των ατόμων, που μπορούν να παραβιαστούν.

Σημειώνω κάτι ακόμα σημαντικό. Σύμφωνα με το 1 συμπέρασμα της Ιερά Συνόδου διαβάζω ότι:
«Η Κυβέρνηση προχωρεί στην αντικατάσταση της Αστυνομικής Ταυτότητος με την "Κάρτα του Πολίτη", η τεχνολογία της οποίας θα την καθιστά απαραχάρακτη και θα προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών από την δράση του κοινού εγκλήματος. Σε αυτή θα περιέχονται μόνο τα στοιχεία ταυτότητος του κατόχου.»

Η τελευταία πρόταση είναι η σημαντικότερη, και πιστεύω ότι δεν θα υπήρχε θέμα με την Κάρτα του Πολίτη, αν αυτή είναι απλά μια ψηφιακή μεταφορά των ταυτοτήτων που έχουμε σε ψηφιακές, εφόσον όμως δεν συμπεριλαμβάνεται (ψηφιακό ή όχι) δακτυλικό αποτύπωμα (στις νέες ταυτότητες δεν συμπεριλαμβάνεται), και εφόσον η κάρτα δεν εκπέμπει σήματα RF αλλά λειτουργεί καθαρά με επαφή.

Τέλος να σχολιάσω και τι τρίτο κομμάτι της απάντησης του κ. Υπουργού, δηλαδή γιατί η Ευρώπη αναγκάζει όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν 'ψηφιακή' Κάρτα Μετανάστη, και αν η Ευρώπη το κάνει αυτό για τους μετανάστες, γιατί να μην το κάνει η κυβέρνηση για τους πολίτες.

Η απάντηση έρχεται μέσα από το ίδιο το ερώτημα: Γιατί η Ευρώπη, αναγκάζει για την υπάρξει "Κάρτας Μετανάστη" και όχι για την ύπαρξη "Κάρτας Πολίτη";.. Μήπως γιατί είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα; Φυσικά και είναι. Ο Μετανάστης μετακινείται ανάμεσα σε χώρες οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετικούς τρόπους καταγραφής προσωπικών δεδομένων. Επίσης οι μετανάστες αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τους πολίτες, και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν υποχρεούται φυσικά να γίνει μετανάστης για να πάρει την Κάρτα Μετανάστη.

Η Κάρτα Μετανάστη λοιπόν χρησιμοποιείται για να απλουστευθεί ένα πολύ πιο περίπλοκο σύστημα καταγραφής ανθρώπων ανάμεσα σε χώρες με διαφορετικά συστήματα καταγραφών, και χρησιμοποιείται αναγκαστικά για από όσους θέλουν την έξτρα δυνατότητα να μεταναστεύσουν - παίρνοντας και το ανάλογο ρίσκο. Αντίθετα, η Κάρτα Πολίτη, αξιοποιείται για να απλουστεύσει ένα πολύ πιο απλό σύστημα καταγραφής από το Ευρωπαϊκό - άρα έχει λιγότερη αξία από την Κάρτα Μετανάστη - και κατά το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Δηλαδή δεν σου δίνει έξτρα δυνατότητα για κάνεις κάτι πιο εύκολα με το αντίστοιχο ρίσκο ασφάλειας, αλλά σε αναγκάζει να πάρεις αυτό το ρίσκο χωρίς επιλογή!... Είναι σαφώς δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, και το παράδειγμα του κ. Υπουργού είναι σαφώς κι αυτό λανθασμένο...

Κρίμα, πραγματικά...