Custom Search

18 Οκτ 2010

[Ενημέρωση]: Περί μνημονίου: Αναλύει ο νυν αντιπεριφερειάρχης συνδυασμού Κικίλια, και αν. τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ

Διαβάστε την συνέντευξη του κ. Ν. Μηταράκη για την κατάσταση της οικονομίας και τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ (μνημόνιο).

Ο κ. Μηταράκης σύμφωνα με τα παραπάτω links είναι:
http://www.capital.gr/news.asp?id=993999
http://www.voria.gr/details.php?id=28716

«.. αποδέχθηκε σήμερα (18/6/2010) πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά και αναλαμβάνει αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος υπό τον κ. Σαμαρά.
Θυμίζουμε πως τους δυο άντρες συνδέει στενή φιλία, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ πάντρεψε τον κ. Μηταράκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. »

30/9/2010 «Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο οι αντιπεριφερειάρχες που θα συμπεριληφθούν στο συνδυασμό του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας για την περιφέρεια Αττικής, Βασίλη Κικίλια. Στον συνδυασμό θα μετέχουν η κ. Άννα Καραμανλή, ο κ. Γιάννης Μανώλης, ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο κ. Χάρης Δαμάσκος, ο κ. Νότης Μηταράκης, ο κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο κ. Γιάννης Ηλίας και ο κ. Περικλής Αλεβίζος.»

Τι μας έλεγε λοιπόν ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, ο οποίος έγινε ύστερα από πρόσκληση του κ. Σαμαρά, τον οποίο μάλιστα πάντρεψε ο κ. Σαμαράς, και τον οποίο έβαλε ως υποψήφιο στο στην περιφέρεια Αττικής ο Βασίλης Κικίλιας του Σαμαρά;

Στην παρακάτω ορθή τοποθέτησή του, όπου λέει σημαντικά πράγματα, λέει και κάτι σημαντικό:
Ότι στις 1 Μαΐου που έδωσε την συνέντευξη, παρότι το ΔΝΤ συνδυάζεται με σκληρά μέτρα και άμεση προσαρμογή, δεν φαινόταν να υπάρχουν άλλες εναλλακτικές - δηλαδή το ΔΝΤ, εκείνες τις μέρες, ήταν μονόδρομος.

Ακριβώς δηλαδή ότι έχει πει και ο κ. Σαμαράς στη βουλή, πως εκείνη την ημέρα ψήφισης, δεν υπήρχε άλλη λύση εκτός από τον μηχανισμό στήριξης (όπως τα έφερε το ΠΑΣΟΚ - Δελτίο Τύπου 11 Μαΐου), και πως η αυτή λύση του ΠΑΣΟΚ (ΕΕ-ΔΝΤ) είναι πλέον απαραίτητη (Δελτίο Τύπου 4 Μαΐου). Αυτά ακριβώς τα είπε και κάποιος άλλος, τον οποίο ο κ. Σαμαράς με θράσος τον κατηγορεί ως εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ επειδή υπεύθυνα έπραξε αυτό που έπρεπε όταν ο Σαμαράς ένιψε λαϊκίζοντας τας χείρας του. Γιατί; Γιατί σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά (πρακτικά βουλής), αφού το νομοσχέδιο υπέρ του μηχανισμού ΕΕ-ΔΝΤ θα περάσει η κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία.. αυτός οφείλει να το απορρίψει για να χαράξει τον δικό του -δήθεν αντιμνημονιακό- δρόμο... Αυτή είναι η κατάντια της πολιτικής της κεντροδεξιάς σήμερα! Κορόιδεψαν τους Έλληνες, τους καταχρέωσαν (ως και η κεντροαριστερά), και συνεχίζουν να τους κοροϊδεύουν με τέτοια αναίδεια!.. Και οι ανόητοι τους χειροκροτούν και «πλακώνονται» για πάρτι τους.. Και οι αφελείς Έλληνες κατηγορούν όποιους τους υποδεικνύουν αυτοί οι μηχανισμοί, σαν ανόητα όντα!...

Διαβάστε τι έλεγε ο κ. Μηταράκης παρακάτω:
http://www.adonisgeorgiadis.gr/pdf/Mitarakis.pdf

ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ - Η Ευρώπη δεν σήκωσε το ανάστημά της

Πολιτική 01/05/2010

Η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ακόμη να σηκώσει το ανάστημά της και ναπροβάλει μια αξιόπιστη λύση στην παρούσα κρίση, αναφέρει στη συνέντευξή τουστη “ΜτΚ” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας Νότης Μηταράκης. Υποστηρίζει πως υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επηρέασε αρνητικά τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας. Σπεύδει πάντως να τονίσει πως και τα “καθυστερημένα κυβερνητικά μέτρα, τα μέτρα με δόσεις,αλλά και οι μικροπολιτικές εκπτώσεις στα μέτρα αυτά” δεν συνέβαλαν στην αναστροφή του ήδη αρνητικού κλίματος για την αξιοπιστία της χώρας.

Συνέντευξη στη Μαρία Μαθιοπούλου

Ο κίνδυνος πτώχευσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, δεν εκλείπει μετά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ, αλλά μετατίθεται.

Τι φέρνει για την Ελλάδα η επόμενη ημέρα της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ;
Ο μηχανισμός στήριξης του ΔΝΤ, με τη συνδρομή της Ε.Ε., θα έπρεπε να αποτελέσει δίχτυ προστασίας της χώρας. Όμως, λόγω της αναποφασιστικότητας ορισμένων εταίρων αλλά και της χαμηλής αξιοπιστίας της χώρας, δεν βλέπουμε τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε. Βέβαια, ένας μηχανισμός στήριξης από μόνος του δεν λύνει τα δομικά προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια όλων των κοινωνικών δυνάμεων, για να κληροδοτήσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στα παιδιά μας.

Πιστεύετε ότι έχει βάση η δαιμονοποίηση του ρόλου του ΔΝΤ από την ελληνική κοινή γνώμη;
Το ΔΝΤ συνδυάζεται με σκληρά μέτρα και άμεση προσαρμογή. Βέβαια, στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να έχουμε εναλλακτικές λύσεις. Επιτυχία θα ήταν πάντως να μπορούσαμε ως κοινωνία να πάρουμε μόνοι μας τα αναγκαία μέτρα, χωρίς να είχε χρειαστεί η εξωγενήςπαρέμβαση.

Η εκτίναξη των σπρεντ όλο το τελευταίο διάστημα ήταν απόρροια μιας κακής επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης ή ήταν μια εξέλιξη που δεν μπορούσε ούτε να προβλεφθεί ούτε να αποφευχθεί;
Τρία σημεία, ας μου επιτραπεί να τα αποκαλέσω “λάθη”, επηρέασαν αρνητικά τα επιτόκια δανεισμού. 

Το πρώτο λάθος είναι ότι η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύτηκε τα καλά χρόνια για να αποταμιεύσει για το μέλλον, σαν το παραμύθι με τον μέρμηγκα και τον τζίτζικα. Ούτε απέκτησε ανταγωνιστική οικονομία εξαιτίας ετών κακοδιαχείρισης, τραγικήςαναποτελεσματικότητας και φοροδιαφυγής.

Το δεύτερο λάθος ήταν ότι, ενώ από τη μία ως χώρα ενημερώσαμε τις διεθνείς αγορές για το μέγεθος των οικονομικών μας προβλημάτων το τέταρτο τρίμηνο του 2009, αυτό δεν συνοδεύτηκε από μια ολοκληρωμένη, συγκεκριμένη, οριστική δέσμη μέτρων, μέτρων με τη μορφή γραπτών νομοσχεδίων, όχι με τη μορφή ανακοινώσεων και ιδεών. Μια τέτοια κίνηση θα είχε δείξει άμεση αποφασιστικότητα, θα επέτρεπε στις διεθνείς αγορές ναυπολογίσουν άμεσα το κόστος προσαρμογής, δεν θα επέτρεπε στους κερδοσκόπους να δράσουν και τέλος θα ήταν θετικό για την ψυχολογία της αγοράς, αφού θα περιόριζε την αβεβαιότητα για το τι θα ξημερώσει αύριο. Δυστυχώς, τα καθυστερημένα κυβερνητικά μέτρα, τα μέτρα με δόσεις, αλλά και οι μικροπολιτικές εκπτώσεις στα μέτρα, δεν συνέβαλαν στην αναστροφή του ήδη αρνητικού κλίματος αξιοπιστίας της χώρας.

Το τρίτο λάθος ήταν η καθυστερημένη αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αρχικώς αρνητικά μηνύματα έδωσαν τροφή σε κερδοσκοπικές πιέσεις. Η Ευρώπη έπρεπενα δείξει έμπρακτα και άμεσα την υποστήριξή της μέσω της ΕΚΤ. Ακόμη δεν έχει καταφέρει η Ευρώπη να σηκώσει το ανάστημά της και να προβάλει μια αξιόπιστη λύση στην παρούσα κρίση.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, υπήρξε σημαντική εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες όλο το τελευταίο διάστημα. Εκτιμάτε ότι θα συνεχισθεί αυτή η τάση;
Ελπίζω να σταματήσει άμεσα αυτή η τάση.Δεν έχει λογική και κυρίως από μόνη της αυτή η τάση δημιουργεί πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα.Ακούω ότι υπάρχουν κάποιοι συμπατριώτες μας που βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό. Κάτι τέτοιο δεν βοηθάει την εθνική μας οικονομία ούτε είναι σωστό σε μια εποχή που ζητάμε από τους εταίρους μας οικονομική βοήθεια.

Μετά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ο κίνδυνος μιας πτώχευσης εκλείπει ή απλά μετατίθεται;
Μετατίθεται. Η ουσία είναι να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Το κράτος πρέπει να προτάσσει μια συλλογιστική συνετής οικογένειας που θέτει προτεραιότητες και βρίσκει τρόπους να μεγιστοποιήσει τα εισοδήματά της, αλλά και να καλύπτει τις ανάγκες της με τις υπάρχουσεςδυνατότητές της. Η συνετή οικογένεια δεν υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών της. Παράγει και παρέχει για αυτό. Ως κοινωνία πρέπει να επιλέξουμε τις προτεραιότητές μας στον τομέα εξόδων, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες εσόδων. Αλλιώς δανειζόμαστε από τα παιδιά μας, για να χρηματοδοτήσουμε τη δική μας κατανάλωση.

Βλέπετε έξοδο από το τούνελ;
Χρειάζεται να πετύχουμε δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη συγχρόνως. Χρειαζόμαστε μια νέα νοοτροπία προστασίας της κοινής μας περιουσίας αντί για κατασπατάληση. Με αυτές τις προϋποθέσεις, υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος.

Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές προτείνει

Η Ελλάδα καλείται να επιτύχει συγχρόνως δύο στόχους. Πρώτον, τη βελτίωση των δημόσιωνοικονομικών μεγεθών και, δεύτερον, την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας προς όφελος τηςκοινωνίας.

Απαραίτητο συστατικό για να επιτευχθεί ο διπλός αυτός στόχος είναι η αύξηση των επενδύσεων. Οι επενδύσεις αυξάνουν τα κρατικά έσοδα και μειώνουν την ανεργία. Κύριο μοχλό ανάπτυξης μπορούν να αποτελέσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις, αν μειωθούν τα εμπόδια που προβάλλονται στην επιχειρηματικότητα, και δεν αναφέρομαι σε επιδοτήσεις. Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων, είτε για άμεσες επενδύσεις είτε για ενίσχυση της χρηματαγοράς, θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την οικονομία. Διάφοροι σχολιαστές έχουν αναφερθεί στο μισθολογικό κόστος της Ελλάδος ως τροχοπέδηγια νέες επενδύσεις. Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι αυτή η αιτία του προβλήματος, αλλά το νομικό και ρυθμιστικό καθεστώς, το οποίο εμποδίζει την αδειοδότηση επενδύσεων, την ανάπτυξη και ευελιξία των επενδύσεων και την ανταγωνιστικότητα στην αγορά.

Ανταγωνισμός για επενδύσεις υπάρχει έντονος, από τη μία από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και από την άλλη από αναδυόμενες αγορές όπως η Ανατολική Ευρώπη και ακόμη περισσότερο η Ινδία, η Κίνα και η Βραζιλία. Χώρες που προχωράνε σε δομικές μεταρρυθμίσεις, χώρες όπου αναπτύσσεται μια σημαντικότατη σε μέγεθος μεσαία καταναλωτική τάξη.

Ποιος είναι. O Νότης Μηταράκης είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων ΤραπεζιτώνΜεγάλης Βρετανίας. Είναι μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής από το 2005 και διετέλεσεπρόεδρος την περίοδο 2005-07. Εργάζεται ως οικονομικός αναλυτής από το 2003, έχονταςκαλύψει διάφορους κλάδους, και το 2005 βραβεύτηκε ως ο καλύτερος αναλυτής στον τομέα τουστην Ευρώπη (Thompson Extel Survey).