Custom Search

7 Οκτ 2010

[Απόψεις]: Προδοσία; - Απαγόρευση τσιγάρου για την υγεία μας, ή για τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρήσεων;

Άκουσα σήμερα τον υφυπουργό (αν δεν κάνω λάθος) να λέει πως κάνουν τον Νόμο περί απαγόρευσης τσιγάρου, για την υγεία των πολιτών, γιατί είναι δεδομένο πλέον ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία. Άκουσα όμως και την άλλη όψη της πραγματικότητας. Ότι το ~90% των πελατών στις επιχειρήσεις "bar" είναι άτομα που καπνίζουν, λιγότερο δε στις καφετέριες, ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις που εφαρμόστηκε ο νόμος στο εξωτερικό, υπήρξε ύφεση σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις της τάξεως 30-40%.

Βλέποντας τις δύο όψεις του θέματος, καταλαβαίνει ο καθένας το αυτονόητο. Πως η κυβέρνηση καθόλου δεν νοιάζεται για την υγεία των πολιτών, αλλά για την εξάλειψη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και μάλιστα δυνατότητας συνομιλίας/ανταλλαγής απόψεων των ανθρώπων σε μέρη συγκέντρωσης. Γιατί;

1. Το ότι απαγορεύουν την χρήση του τσιγάρου σε επιχειρήσεις, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι καπνιστές θα σταματήσουν να καπνίζουν - άρα από που και ως που διατείνονται οι κυβερνώντες ότι θα κάνουν καλό στην υγεία των ανθρώπων; Ίσα ίσα, αντί να βγαίνουν έξω να καπνίσουν, σε μέρη με εξαερισμό, πλέον οι άνθρωποι θα περιορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε κλειστά μέρη/σπίτια/δωμάτιά τους με αποτέλεσμα να εισπνέουν σχετικά περισσότερο ανακυκλωμένο καπνό (ειδικά σε εποχές ψύχους).

2. Το ότι απαγορεύουν το κάπνισμα μόνο σε αυτές τις επιχειρήσεις, είναι καθαρά κτύπημα προς τις επιχειρήσεις αυτές, που θα οδηγήσει σε κλείσιμό τους. Περισσότερη ύφεση στην αγορά, περισσότερη ανεργία!.. Για πιο λόγο;.. Αν πραγματικά νοιαζόταν για την υγεία (σωματική αλλά και ψυχική) των πολιτών, θα έπρεπε να επιτρέπουν σε κάθε μαγαζί να επιλέξει πως θα λειτουργεί (καπνίζοντες, μη καπνίζοντες) και για την περίπτωση που κάποιο μαγαζί λειτουργεί για καπνίζοντες να πάρουν μέτρα για αυστηρότερο εξαερισμό, με τα αντίστοιχα πρόστιμα.

3. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την υγεία (και την τσέπη) των καταναλωτών, τότε ας απαγορεύσουν σε πρώτη φάση, τις "βαριές" μάρκες τσιγάρων ώστε ο κόσμος να συνηθίσει στα ελαφριά τσιγάρα, προσφέροντας παράλληλα εναλλακτικές (επιδότηση) μεθόδων για κόψιμο του καπνίσματος. Σε μερικά χρόνια - αφού ο κόσμος αποτοξινωθεί από τα "βαριά" τσιγάρα, ας απαγορεύσουν και τα ελαφριά. Και το θέμα του τσιγάρου θα λυθεί χωρίς κανένα πρόβλημα - χωρίς να κλείσουν επιχειρήσεις από την μια μέρα στην άλλη.

Αυτό που βλέπουμε πως κάνει η κυβέρνηση είναι εντελώς παράλογο! Στο όνομα του κακού που προκαλεί το τσιγάρο στην υγεία, αντί να εξαλείψει σταδιακά την χρήση του τσιγάρου με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσει τον εθισμό του στο κόσμο, εξαλείφει τις επιχειρήσεις cafe-bar, απαγορεύοντάς τους να δέχονται πελάτες που καπνίζουν, χωρίς καμία άλλη εναλλακτική!

Η ίδια η κυβέρνηση θέτει στον καπνίζοντα πολίτη, το δίλημμα του ποιου εθισμού προτιμά περισσότερο: Τον εθισμό στο τσιγάρο, ή τον εθισμό της ψυχαγωγίας στα cafe-bar, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ο εθισμός στο τσιγάρο είναι μακράν εντονότερος απ' ότι ο εθισμός στα cafe-bar. Όποιος θέλει να καπνίσει καπνίζει και σπίτι του (χειρότερα από το να καπνίσει σε bar με εξαερισμό), καπνίζει και στο δρόμο. Και αυτό το δίλημμα το φορτώνει εντέχνως στην πλάτη των Ελληνικών επιχειρήσεων, σε μια εποχή ανεργίας, οικονομικής ύφεσης και ενός δυσοίωνου μέλλοντος!

Έχω την εντύπωση, ότι ο νόμος αυτός περί απαγόρευσης του τσιγάρου σε cafe-bar, πίσω από το αθώο και βλακώδες επιχείρημα της κυβέρνησης - ότι γίνεται για το καλό της υγείας των ανθρώπων - εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, αφού είναι σαφές ότι δεν εμποδίζει τον καπνιστή να μην καπνίσει (ούτε να μην αγοράσει τσιγάρα) αλλά αντιθέτως του απαγορεύει να πάει σε κάποιες επιχειρήσεις - οδηγώντας τες σε κλείσιμο. Δεν θα με εκπλήξει καθόλου το γεγονός του να δούμε σύντομα αλυσίδες cafe-bar αν καταλαμβάνουν την αγορά, πίσω από τις οποίες θα κρύβονται μεγαλοεπιχειρηματίες, ως ακριβώς γίνεται και με τους φορτηγατζήδες.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ, οδηγώντας μας σκοπίμως στο ΔΝΤ, αντί να κοιτάει για το πως θα μας φέρει ανάπτυξη, κοιτάει σε πρώτο στάδιο το πως θα μας εξαθλιώσει και πως θα καταστρέψει όλες τις δομές τις κοινωνίας μας (μεμονωμένες επιχειρήσεις), ώστε να μας ξεπουλήσει μετέπειτα σε ξένες μεγαλοεπιχειρηματίες που θα βρουν κενό έδαφος (ελάχιστο ανταγωνισμό) για να καλύψουν αυτοί με τις αλυσίδες τους.

Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά, το πως τώρα, αντί το ΠΑ.ΣΟ.Κ να κοιτάει για το πως θα φέρει ανάπτυξη στην χώρα, πως θα ξεπεράσει την ύφεση αφήνοντας το χρήμα να κινηθεί στην αγορά και το πως θα προστατεύσει ουσιαστικά την υγεία των πολιτών, κάνει ακριβώς το αντίθετο!!! ..

Λες και το αν καπνίζουμε ή όχι στα cafe-bar είναι το πρόβλημά μας σήμερα, για το οποίο δήθεν νοιάζεται η κυβέρνηση!... ...Ίσα ίσα, τα cafe-bar (χώροι αναψυχής γενικότερα) είναι ακόμα και σήμερα (ύφεση) ένας ζωτικός-ενεργός χώρος - μια πηγή μόνιμων εισόδων για όποιον μεγαλοεπιχειρηματία πάρει μερίδιο από αυτόν! Φαίνεται κάποιοι τον βάλαν στο μάτι, και η κυβέρνηση τους στρώνει το χαλί, στο όνομα της δήθεν υγείας μας....

4 σχόλια:

Κλεομένης είπε...

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του "χώρου" μας είναι πως παντού, μα παντού βλέπουμε προδότες. Ένα ερώτημα που μου έρχεται αυθόρμητα είναι: Γιατί το κάπνισμα απαγορεύεται καί σε χώρες προηγμένες (σε σχέση με το ραγιαδιστάν), όπως η Γερμανία π.χ; Πιστεύω όλοι συμφωνούμε πως η Γερμ. είναι προηγμένη χώρα (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά παλαιότερα,κλπ). Γιατί σε αυτές τις χώρες οι Πολίτες δεν έχουν την ανάγκη του τσιγάρου και των άλλων ουσιών για να απολαύσουν την έξοδο και τον καφέ τους; Γιατί αυτοί δε χρειάζονται τσιγάρα και καφέδες για να συναντηθούν, να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν; Για πείτε μου έχετε κρυφακούσει τι συζητάνε οι παρέες των νέων στο διπλανό τραπέζι; Ποδόσφαιρο, κουτσομπολιά, γκομενες, και άλλες βλακείες. Μήπως οι μεσήλικες ή οι ηλικιωμένοι λένε τίποτε ουσιώδες; Γκρίνια παράπονα αγανάκτηση και μετά ΤV, shows, reality, ειδήσεις, σαπουνόπερες, και κάθε τέσσερα χρόνια στο (μπλέ, πράσινο, κόκκινο, πατριωτικό, ήσ οικολογικό) μαντρί. Άστο φίλε, ο Νεοέλληνας βρίσκεται σε παρακμή και αντί να ξυπνήσει και να φροντίσει για το μέλλον του, ξημεροβραδυάζεται στα καφεμπάρ και στα κλάμπ. Αναρωτηθήτε, πόσες καφετέριες και μπάρ υπήρχαν πρίν 30 χρόνια στην Ελλάδα. Πολύ λιγότερα ασφαλώς, και πολύ περισότερα εργοστάσια, βιοτεχνίες, μικρές επιχειρήσεις, καλιέργειες κλπ. Ποιό είναι λοιπόν το μεγάλο πρόβλημα; Ότι η Πατρίδα μας αργοπεθαίνει επειδή εμείς, ο κυρίαρχος λαός -τρομάρα μας- φροντίζουμε για το μιροσυμφεροντάκι μας, εμπιστευόμαστε τη διοίκηση του Κράτους σε προδότες και κλέφτες, και αδιαφορούμε για το μέλλον της φυλής μας. Και εν τέλει ποιός σας είπε ότι εγώ είμαι υποχρεωμένος να αναπνέω δηλητήριο επειδή εσείς δε μπορείτε να στερηθείτε το τσιγαράκι σας;

area51gr είπε...

Συγνώμη.. Αλλά ο κόσμος μας έτσι όπως είναι το πιο φυσιολογικό είναι να υπάρχουν (και όχι μόνο να βλέπουμε) «προδότες» τριγύρω μας.

Αν δεν υπήρχαν «προδότες», με την έννοια του να κοιτάνε το συμφέρον τους εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, τότε αποκλείεται να ήμασταν εδώ. Βλέπουμε λοιπόν προδότες γιατί υπάρχουν. Το μόνο κακό είναι ότι τους βλέπουμε αλλά.. δεν μπορούμε να τους αγγίξουμε. Αυτός είναι πρόβλημα, ναι!

Δεν είπα εγώ ότι κακώς προσπαθούν να απαγορεύσουν τον κάπνισμα. Ίσα ίσα στο νούμερο #3, λέω πως θα μπορούσα να το κάνουν.

Εγώ σχολιάζω το γεγονός πως ότι γίνεται με αφορμή της υγείας από το κάπνισμα ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, αλλά καθαρά ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ!

Όταν λοιπόν για άλλο πράγμα σου μιλάνε, και άλλο πράγμα κάνουν, τότε δικαίως κάτι βρωμάει.

Εσύ ο ίδιος μάλιστα μπήκες κατευθείαν στο βασικό θέμα: «Άστο φίλε, ο Νεοέλληνας βρίσκεται σε παρακμή και αντί να ξυπνήσει και να φροντίσει για το μέλλον του, ξημεροβραδυάζεται στα καφεμπάρ και στα κλάμπ. Αναρωτηθήτε, πόσες καφετέριες και μπάρ υπήρχαν πρίν 30 χρόνια στην Ελλάδα.»

Αν αυτό είναι το πρόβλημα, τότε γιατί το πάνε δια μέσω .. τσιγάρου, όταν θα μπορούσαν να το λύσουν με τον τρόπο που λες; (πολύ περισότερα εργοστάσια, βιοτεχνίες, μικρές επιχειρήσεις, καλιέργειες κλπ.)

Λες: «Ποιό είναι λοιπόν το μεγάλο πρόβλημα; Ότι η Πατρίδα μας αργοπεθαίνει επειδή εμείς, ο κυρίαρχος λαός -τρομάρα μας- φροντίζουμε για το μιροσυμφεροντάκι μας, εμπιστευόμαστε τη διοίκηση του Κράτους σε προδότες και κλέφτες, και αδιαφορούμε για το μέλλον της φυλής μας.», και ακριβώς έρχεσαι στα λόγια μου. Γνωρίζοντας λοιπόν το πρόβλημα, αντί να το αντιμετωπίσουν, το εκμεταλλεύονται. Κλείνουν όσους βγάζουν ψωμί απ' αυτά, και .. σε λίγο καιρό θα ανοίξουν αλυσίδες εξωτερικού με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Δεν πρόκειται να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων - μόνο τα χέρια που θα παίρνουν το χρήμα.

Όσο για το τελευταίο: "Και εν τέλει ποιός σας είπε ότι εγώ είμαι υποχρεωμένος να αναπνέω δηλητήριο επειδή εσείς δε μπορείτε να στερηθείτε το τσιγαράκι σας;".. Σίγουρα δεν είσαι υποχρεωμένος, αλλά στα πλαίσια της κοινωνίας οφείλεις να ανεχτείς και να βοηθήσεις στο να ξεπεράσουν οι άλλοι τις ανθυγιεινές εξαρτήσεις τους. Άλλωστε όταν η κυβέρνηση προωθεί το τσιγαράκι και δεν το κόβει, το παράπονό σου πρέπει να πάει εκεί.

Αυτό που βλέπουμε όμως, είναι ότι η κυβέρνηση αντί να περιορίζει το δηλητήριο, κλείνει απλά ελληνικές επιχειρήσεις... ΓΙΑΤΙ;...

Κλεομένης είπε...

Οι πολυεθνικές αγαπητέ, δε θα έρθουν να ανοίξουν καφετέριες. Τα χοντρά λεφτά είναι στα ναρκωτικά, στον τζόγο, και στην πορνεία. Αυτά είναι που στις υπανάπτυκτες χώρες ανθούν. Σε ξαναρωτάω λοιπόν: Γιατί στις ευρωπαικές χώρες οι πολίτες απολαμβάνουν την έξοδό τους χωρίς τσιγάρο; Γιατί εμείς θέλουμε σώνει και καλά τις ουσίες μας; Και πές μου από τα 100 τραπέζια, σε πόσα γίνεται σοβαρή κουβέντα; Σε δυο τρία ίσως. Λοιπόν, δε με πείθεις με τίποτα. Αυτό το μέτρο είναι το μόνο σωστό που έχουν κάνει αυτοί οι κοπρίτες οι "πολιτικοί". Το κακό βέβαια είναι ότι τώρα που μπορούμε να απολαύσουμε και εμείς τον καφέ ή το φαγητό μας χωρίς δύσπνοιες, οι "σοσιαλιστές" μας αδειάσανε το πορτοφόλι.

area51gr είπε...

1. «Οι πολυεθνικές αγαπητέ, δε θα έρθουν να ανοίξουν καφετέριες.».. Αλήθεια; Αυτά τα Mac Donalds και τα Goodies που έχουν κατακλύσει την αγορά fast-food τι είναι; Ηδη υπάρχουν και γνωστές αλυσίδες cafe - διάφορες γεύσεις (μου διαφεύγει το όνομα, starbucks λέγονται;). Στα cafe-bar θα κολλήσουν, όταν θα τους ανοίγεται άπλετος χώρος χωρίς ανταγωνισμός, αφού όσοι τον έχουν λόγο πίεσης χρημάτων αυτή την εποχή θα κλείσουν; Εκεί όπου, ειδικά την νύχτα, θα μπορούσαν να παίξουν και με ημι-παράνομο τρόπο; Ας είμαστε ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ.

2. «Γιατί στις ευρωπαικές χώρες οι πολίτες απολαμβάνουν την έξοδό τους χωρίς τσιγάρο; Γιατί εμείς θέλουμε σώνει και καλά τις ουσίες μας;» .. Ρε φίλε. Εσύ τι πρόβλημα θα είχες αν από τα 10 cafe-bar, τα 2 ήταν μόνο για καπνιστές - ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟ - και τα 8 για μη καπνιστές; ..

Μου λες για Ευρωπαϊκές χώρες. Δες τον παρακάτω πίνακα από τον 7/2010:
πίνακας διαφήμισης τσιγάρων ανα χώρα

Αντί να ξεκινήσουν με απαγορεύσεις διαφημίσεων τσιγάρων, αυτοί ξεκινάν με το να τιμωρούν τους επιχειρηματίες.

Επίσης όταν στο εξωτερικό έγιναν αυτές οι αλλαγές, ως γράφω, υπήρξε ύφεση 30-40% σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΥΦΕΣΗ ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 30-40%; ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ 80%.. Δηλαδή 1-2 χρόνια ακόμα αναμονή, ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΩΝ ΜΑΡΚΩΝ, ΘΑ ΜΑΣ ΧΑΛΑΓΑΝ; ΤΩΡΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ, ΠΟΥ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ; ΓΙΑΤΙ;

Δεν είπα ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ. Είπα όμως ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ. ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΒΡΩΜΑΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΥ!...

Εσύ κοιτάς να απολαύσεις τον καφέ σου δίχως τσιγάρο - μαζί σου. ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΚΑΠΝΙΖΩ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ. Αλλά ξέρω άτομα εθισμένα στο σκατόπραγμα, τα οποία αυτός ο νόμος ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΤΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ (θα κλείνονται στα σπίτια να καπνιζουν, κάνοντας κακό σε όλους τους άλλους, ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ).